:::::::::::::::: nyitó oldal :: közösség :: falu :: filiák :: épületek :: dokumentumok :: képeslap ::::::::::::::::


Óbánya régmúltja

A mecseknádasdi plébániához hagyományosan - a legutóbbi időkig - csak az óbányai katolikusok tartoztak, mint filiális közösség, korábban ők nem alkottak soha önálló plébániát.

A Keleti-Mecsek hegyei közt megbúvó kis községet a 18. században népesítették be a hazánkba érkező német telepesek. A falu lakói főként az erdők nyújtotta fa feldolgozásával, fazekassággal, földműveléssel foglalkoztak. A környékbeli üveghutákban is dolgoztak az óbányaiak, míg ezek működtek. (Egyébként a falu a német nevét - Glasshütte / Altglasshütte - ezekről a hutákról kapta.)

A 20. század

A 20. században, ahogy fogyott a munkalehetőség, egyre nagyobb mértékben jártak el távolabbra dolgozni az óbányaiak. A 2. világháború után a mecseki bányák, illetőleg a nagy állami vállalatok adtak többeknek munkát.

Az 50-es évek közepén egy tragikus gyilkosság nyomán - a falut sanyargató rosszindulatú tanácselnököt ütötte agyon két fiatalember (de lehet, hogy csak az egyikük) -, az egész községet egy éjszaka alatt elvitte az ÁVO. (Sok mecseknádasdi hallott az akkor élt idős emberektől arról, hogy szokatlan teherautó-zúgásr, riasztotta fel őket az álmukból.) A vizsgálatot követő perekben négy embert - ketten közülük biztosan ártatlanok voltak a gyilkosságban - ítéltek halálra, illetve többeket hosszú börtönbüntetésre.

Óbányát az 1970-es évek elejéig nehezen lehetett megközelíteni, mivel nem volt bekötőútja. Szerencsére ekkor megépült egy keskeny, de szilárd burkolatú út, aminek következtében a falu elkerülhette a szomszédos kisközség, Kisújbánya sorsát, a teljes kihalást. Így is sokan elköltöztek, házaikat eladták. Ennek nyomán sok "városi" népesíti be hétvégén a falut, mely a szép természeti környezetnek köszönhetően régóta népszerű turisztikai célpont.

A katolikus közösség - ma

Óbánya soha nem volt önálló egyházközség, mindig (Püspök / Mecsek) Nádasdhoz tartozott. A kétszáz fős lakosságszámot el nem érő faluban - turistákkal együtt - 15-20-an vesznek részt a hétvégi miséken.

régi kereszt az Óbánya-Kisújbánya gyalogút mentén (Béres István felvétele)


A pécsi egyházmegye rendezési tervének megfelelően, a 2017-es évtől az addig oldallagosan ellátott kis hívőszámú Lovászhetény és Ófalu plébániák önállósága megszűnt, és azokat fíliaként a mecseknádasdi plébániához csatolták.

 

   Elküldöm a lap címét valakinek...  Vissza a lap tetejére...  

    Valid CSS     Valid XHTML 1.0 Transitional